File de istorie: Cum a devenit Brasovul mare producator de tractoare

[ad_1]

Aflate de la Liviu Lucian Dragomir: „Inițial, uzina de la Brașov a fost proiectată să facă avioane. În 1925, la Brașov, s-a deschids Uzina de Avioane IAR – Industria Aeronautică Română. După încheierea celui de-al doilea Război Mondial, însă, utilajele și secretele de fabricație ale aparatelor de vânătoare au ajung pe mâinile rușilor, ca pradă de război. Astfel, Brașovul a devenit producător de tractoare. În 1946, de pe porțile fabricii de avioane a ieșit primul utilaj agricol – IAR 22, produs sub licență germană. Iar doi ani mai târziu, IAR Brașov a devenit Uzina Tractorul Brașov. În anii 1970, autoritățile au decis achiziționarea unei licențe Fiat și UTB a început să producă tractorul Universal 650…”

În acest context trebuie știut și că dezvoltarea industrială a Brașovului a început în secolul al XIX-lea când s-au înființat aici primele două fabrici mari, Fabrica „Scherg” de postav (în 1823) – devenită după naționalizarea din 1948 „Partizanul Roșu”, apoi „Fabrica de stofe Brașov” (ulterior Carpatex) și Fabrica „Schiel” de mașini (în 1880) – după naționalizare Fabrica Strungul Brașov și ulterior Hidromecanica. Ulterior s-au adăugat alte fabrici, precum fabrica de scule „Teutsch” (1833) – după naționalizare I.U.S., fabrica de cremă „Nivea”, fabrica de cremă de ghete „Schmollpasta”, o fabrică de parchet, una de ciment și mozaic și altele.

Tot la Brașov, în 1921 se înființa fabrica de locomotive și vagoane „ROMLOC”. După venirea comuniștilor la putere, fabrica a fost redenumită „Steagu Roșu” (ulterior „Roman S.A.”). Aceasta a fabricat numeroase modele de camioane, atât sub licență străină, cât și după design românesc. După 1989, firma brașoveană a încercat mereu să țină pasul cu cerințele europene, astfel că astăzi produce o gamă largă de autobuze, autoutilitare și autocamioane cu design nou și elegant. În prezent „Roman S.A.” aparține firmei „Prescon S.A.” din Brașov.

foto: Caleidoscop/Facebook

Articolul File de istorie: Cum a devenit Brasovul mare producator de tractoare apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link