Cum să-ți pregătești locuința pentru situații de urgență?

Într-o lume tot mai expusă riscurilor climatice și geologice, este esențial ca locuințele să fie proiectate și echipate pentru a face față situațiilor de urgență. În mod clar nimeni nu se gândește atunci când cumpără un proiect casa la posibilitatea unui scenariu negativ. Însă, natura este imprevizibilă, iar daunele pe care le poate provoca sunt iremediabile.

Așadar, adoptarea unor măsuri preventive devine soluția cea mai bună în astfel de cazuri. Cum îți poți proteja casa de efectele unei calamități rămâne să descoperi în rândurile următoare.

Sfaturi utile pentru a-ți echipa locuința în caz de dezastru natural

Vrei să-ți asiguri investiția într-un proiect casa? Iată ce trebuie să știi:

  1. Protecția împotriva cutremurelor
  • Structură rezistentă – Dacă te afli într-o zonă cu risc seismic ridicat, este esențial să construiești locuința conform normelor antiseismice. Asigură-te că folosești materiale și tehnici adecvate.
  • Mobilier fixat – Ancorează mobilierul înalt (dulapuri, biblioteci) de pereți pentru a preveni răsturnarea. De asemenea, înainte de a le cumpăra, verifică finisajele și elementele de feronerie.
  • Zone sigure – Atunci când planifici compartimentarea locuinței împreună cu arhitectul, identifică spațiile care pot fi folosite pe post de locuri pentru adăpostire. De asemenea, ar fi bine să existe două intrări, mai ales în cazul unor proiecte case cu etaj.
  1. Protecția împotriva inundațiilor
  • Ridică obiectele esențiale -Plasează electrocasnicele, mobilierul și obiectele valoroase pe suporturi sau rafturi mai sus de nivelul solului. De asemenea, depozitează obiectele și documentele importante într-un seif.
  • Drenaj eficient – Instalează sisteme de drenaj adecvate pentru a direcționa apa departe de casă. Verifică în mod constant țevile de scurgere și rigolele pentru a preveni blocajele.
  • Materiale impermeabile – Optează pentru materiale rezistente la apă pentru finisajele interioare și exterioare. Dacă locuiești într-o zonă vizată adesea de inundații, ar trebui să renunți la mobilierul din lemn masiv.
  1. Kit de urgență pentru locuință

Pregătește un rucsac care să includă:

  • Trusă de prim ajutor;
  • Alimente și apă pentru cel puțin 72 de ore;
  • Documente importante protejate în pungi impermeabile;
  • Radio cu baterii sau manivelă;
  • Haine și pături de rezervă.


Dacă ai un proiect casa cu etaj, asigură-te că există un kit profesional și în zona dedicată dormitoarelor.

  1. Plan de evacuare și comunicare
  • Dacă în familia ta există persoane în vârstă, copii mici sau persoane cu dizabilități, s-ar putea să ai nevoie de un plan special pentru evacuarea lor. Poate fi necesar să pregătești echipamente dedicate.
  • Include animalele de companie în stabilirea măsurilor de prevenție. Asigură-te că ai un transport adecvat pentru ele și că știi unde să le duci în caz de urgență (adăposturi pentru animale, prieteni sau membri ai familiei care pot să le găzduiască).
  • Organizează simulări pentru a te asigura că toți membrii familiei știu ce au de făcut. Încearcă să exersezi evacuarea rapidă și sigură, astfel încât nimeni să nu fie prins pe nepregătite.
  1. Pregătirea pentru pene de curent
  • Sursă alternativă de energie – Un generator de rezervă poate asigura alimentarea cu energie electrică în momente critice. Investiția ar trebui prioritizată, mai ales dacă te afli într-o zonă de risc.
  • Iluminat de urgență – Asigură-te că ai lanterne, lămpi solare sau LED-uri. Verifică-le periodic pentru a vedea dacă mai sunt funcționale sau trebuie înlocuite.
  • Provizii suplimentare esențiale- Păstrează un stoc de apă potabilă, alimente neperisabile și baterii pentru echipamente esențiale.

Amenajarea unui proiect casa pentru situații de urgență nu înseamnă doar un set de măsuri preventive, ci un angajament față de siguranța ta și a celor dragi.

Începe astăzi să construiești o locuință mai sigură, mai rezilientă și mai pregătită pentru orice provocare!

Red fire extinguisher on a white wall
Delta Tulcea
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.